Пловдивските полиция и прокуратура започват борба с купуването и продаването на

...
Пловдивските полиция и прокуратура започват борба с купуването и продаването на
Коментари Харесай

МВР се заема с честни избори в Пловдив през април, РИК 17 още търси членове

Пловдивските полиция и прокуратура започват битка с пазаруването и продаването на гласове и закононарушения по Изборното законодателство. „ Мерките, които ще бъдат взети в изботния ден на 2 април, няма да бъдат по-различни от предходните. Ще създадем всичко допустимо за протичането на почтен и либерален избор. Единственото по-различно е връщането на хартиената бюлетина, което ще докара до усложнение поради по-дългото култивиране на резултатите “. Това съобщи шефът на пловдивската полиция Васил Костадинов след извършена кръгла маса по отношение на застраховане на сигурността по време на идните избори.
Прочетете още
На срещата участваха още регионалният шеф Ангел Стоев, представители на Районните изборни комисии, представители на политически партии, правосъдната власт и прокуратурата.

РИК 16 и РИК 17 поемат отговорността за образование на членовете на изборните комисии, които ще работят на 2 април в Пловдивско.

„ Областна администрация се е отдала на подготовката за осъществяване на изборите. Сключен е контракт с Международния панаир за наемането на две покои – 2-ра и 11-та, където ще се транспортират и обработват бюлетините. Те ще могат да бъдат употребени 3 дни след привършване на изборния ден “, добави Ангел Стоев.

Председателят на изборната комисия за Пловдив град Калоян Сухоруков съобщи, че нямат терзание от смесените избори. „ Единственият проблем е по-дългата обработка на резултатите при хартиените бюлетини. Затова не можем да предвиждаме по кое време ще бъдат подготвени резултатите. Няма дефицит на членове на комисиите, всички места към този момент са заети “, разяснява още той.

Представителят на РИК 17 пък добави, че ще се оправят с изборите, макар че ги регистрира като по-сложни. В районната комисия на Пловдив област обаче към момента имат потребност от членове. „ Гражданите, които желаят да станат наши членове, не би трябвало да имат терзания, те ще бъдат осведомени за всяка смяна в изборното законодателство. Грешки стават при попълване на протоколите, само че членовете на комисиите ще бъдат в непрекъсната връзка с тях. Така ще се стремим към това да няма пропуски. Ситуацията в Пловдив област е по-сложна, защото се обработват резултатите на 17 общини, само че ЦИК реагираха съответно, като подвигнаха възнаграждението за тези позиции. “.

Припомняме, че измежду по-значимите промени въведени в Изборния кодекс, че вотът от машината ще се регистрира не от данните в устройствата, а с разписките от тях, които към този момент се назовават бюлетини. Причината е, че както и познатите бюлетини, машинните също би трябвало да са отпечатани на хартия със отбрани и също ще се броят на ръка.

В дни преди вота постройката на прокуратурата ще бъде отворена за подаване на сигнали за закононарушения по Изборния кодекс. Такива ще могат да бъдат подавани и на тел. 112, както и в постройката на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. „ Въведен е по-активен метод при провеждането на изборите, като предварителна защита против пазаруването на гласове “, добави Костадинов.

Областният координатор на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев благодари на губернатора и шефа на Министерство на вътрешните работи за проведената среща. Той съобщи, че чака един спокойни избори. „ Ще се работи за предварителна защита срещу подправяне на изборните резултати “, съобщи Росен Костурков от „ Продължаваме промяната “ по отношение на връщането на хартиения избор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР